Druga večer Demofesta ili kako se Kastelom proširila ljubav


Drugi dan desetog Demofesta obilježile su paklene vrućine pa je kao veliko iznenađenje došla činjenica da je Kastel bio čak i popunjeniji nego večer prije. To je svakako najviše godilo preostalim natjecateljskim bendovima koji su protutnjali kroz Basstion i Beton binu. 

Bila je to žanrovski nešto raznolikija ponuda u odnosu na prethodni dan, ali kvaliteta je i dalje bila na nivou. Bendovi koji su prošli u finale – Ischariotzcky iz Brela, Nemesis iz Beograda, Statement of Hate iz Banjaluke, Tyger Lamb iz Zagreba i Zerostring iz Niša, zapravo nikoga nisu iznenadili jer su stvarno maksimalno iskoristili svoju minutažu i već u startu odskočili od ostalih takmičara.

Ky-Mani Marley

Nakon natjecatelja, veliku binu zauzeo je Ky-Mani Marley, jedan od mnogobrojne djece slavnog Boba Marleyja. Njegov bend i on sam zvučali su vrhunski i već s uvodnom pjesmom „Positive Vibrations“ rasplesali su publiku željnu ljetnih ritmova. „Love Over All“, „Hey“, „Armed and Dangerous“… nizale su se pjesme različitog tempa i stilova koji nerijetko izlaze iz okvira samog reggaea, a sve to isprekidano Marlyjevim porukama o ljubavi, miru i slobodi. Publika je odlično reagirala na emocije koje su dolazile s bine pa su pozitivne vibracije zaista zahvatile sve prisutne. Zaključni dio nastupa bio je ujedno i njegov najbolji dio. Najprije se regularni dio završio s „Redemption Song“, a tada je i bis pokidao himnom „One Love“ u koju su se uključili čak i oni koji su se možda slučajno našli na ovom koncertu.

Lačni Franz

Nekako paralelno s Ky-Mani Marleyjem, na Beton bini svirao je Lačni Franz. Kultni slovenski bend svakako je našao svoje poklonike među banjalučkom publikom te je njihov koncert bio iznimno posjećen, a iskusni glazbenici čija karijera seže još u doba jugoslavenskog novog vala stvorili su odličnu atmosferu. Lačni Franz, kao i sam Zoran Predin, svakako spadaju u kategoriju muzičara koji stare kao dobro vino pa je njihov presjek četrdesetogodišnje karijere zvučao baš kako treba – svježe, jednostavno i u konačnici – odlično.

Degeneza

Za one koji su ipak skloniji nekim mlađim nadama, na Basstion bini svirala je beogradska Degeneza. Prošlogodišnji viceprvaci Demofesta otprašili su pola sata čistog rocka i još jednom pokazali svoju kvalitetu, ali i činjenicu da su već prikupili popriličnu bazu fanova koja je ispratila njihov nastup. Da je kraj radnog tjedna gotov najbolje se vidjelo po završnom događaju večeri, gdje je u kasne noćne sate pred elektronskim tandemom Freemasons još uvijek bio zavidan broj ljudi u publici. A koliko će tek teško biti potjerati ljude s Kastela u posljednjoj večeri kada nastupaju Rudimental DJ set, Dubioza kolektiv, M.O.R.T. i ZAA, Seine, Sopot, Bad Copy i Projekt Rakija tek ćemo saznati.



Nema komentara:

Objavi komentar